Katsoin viime viikolla tuon Hal ja iso rakkaus-leffakomedian DVD:ltä. Se jätti aika ristiriitaiset fiilikset. Tuo leffa on tehty v. 2001 ja se kyllä näkyy ja voin sanoa, että nykypäivänä ei enää tällaista leffaa tehtäisi. Miksi? Se selvinnee tässä postauksessa.

hal_ja_iso_rakkaus.jpg

Hal on pinnallinen wannabe-naistenmies, joka epäonnistuu ihmissuhteissaan, koska tavoittelee "tasokkaampia" naisia kuin itse on. Sitten eräänä päivänä hän kohtaa ihmissuhdeguru Tony Robbinsin hississä ja hissin jäätyä jumiin Hal päätyy kertomaan elämäntarinansa Tonylle. Tony päättää auttaa Halia ja hypnotisoi tämän näkemään ihmisten sisäisen kauneuden ulkoisen sijasta.

Pian Hal huomaakin, että toinen toistaan kauniimmat naiset ovat kiinnostuneita juuri hänestä. Hal ihastuu erittäin viehättävään ja hoikkaan Rosemaryyn, joka on todellisuudessa yli satakiloinen "ei-niin-viehttävä"-mimmi, kuten DVD:n esittelytekstissä sanottiin. Mitä sitten tapahtuu? Kaikenlaisia väärinkäsityksiä ja paljon läskivitsejä.

 

Mun on sanottava, että osa näistä vitseistä tässä leffassa on ihan hauskoja ja pari kertaa nauroin ihan ääneen, mutta monet vitsit ovat joko täysin tyhmiä ja/tai osoittavat erittäin huonoa makua. Tämä leffa on periaatteessa ns. "hyvän mielen elokuva", mutta tästä jää kitkerä jälkimaku katsojalle.

cadence_ja_hall.jpg

Jack Black esittää pinnallista, mutta sympaattista Halia tässä epäsympaattisessa komediassa

 

Elokuva on täynnä ns. "läskivitsejä" ja varmasti niistä voisi pahoittaa mielensä, mutta mielestäni ne ovat niin absurdeja, etten edes pidä niitä loukkaavina, vaan lähinnä tyhminä. Näistä esimerkkeinä mm. kun Rosemary hyppää altaaseen ja tulee niin valtava loiskahdus, että altaan vieressä ollut pikkupoika lentää sen seurauksena lähellä olevalle korkealla sijaitsevalle puun oksalle. Tai kun Hal ja Rosemary lähtevät melomaan kanootilla ja kanootti on niin epätasapainossa suuren painoeron takia, että kanootin perä, jossa Hal istuu, nousee ilmaan.

kanoottiretkell%C3%A4.jpg

Rosemaryn ja Halin kanoottikohtaus lienee elokuvan tunnetuimpia läskivitsikohtauksia

 

Tuntuu, että vaikka elokuva on periaatteessa "hyvien puolella", niin se samalla salaa naureskelee valtavirrasta ulkonäöllisesti poikkeaville ja tästä mulle jää se huono maku suuhun.

Yhdessä kohtauksessa Rosemary vie Halin tutustumaan työpaikkaansa lasten sairaalaan ja Hal ihastelee erästä pikkutyttöä ja sanoo, että tämä on niin sievä, että voisi esiintyä mainoksissa. Myöhemmin kun Hal on herännyt hypnoosista, hän huomaakin, että tämän samaisen pikkutytön kasvot ovat palovammojen peitossa. Tämä oli mielestäni kenties se mauttomin ja tökeröin kohtaus koko elokuvassa, koska tässähän suoraan vihjattiin, että palovammoista selvinneen pikkutytön ulkonäkö oli ruma. Siis palossa vammautuneen ihmisen ulkonäköä kehdattiin tällä tavalla pilkata. Mielestäni tämä osoitti erittäin alhaista "huumorintajua".

En usko, että nykypäivänä tällainen elokuvaidea enää menisi läpi tyyliin missään, varsinkaan Hollywoodissa. Sinänsä tuo elokuva on ihan mielenkiintoinen kuriositeetti, joka paljastaa oman aikakautensa asenteita.