Soitin viime viikolla terveysasemalle pyytääkseni apua painonpudotukseen. Nyt sieltä soitettiin takaisin ja sanottiin, että painonhallinta ei ole nyt prioriteettilistalla korkealla, kun kaikki resurssit keskitetään koronaan. Mutta selitettyäni tilanteeni ja kerrottuani pituuteni ja painoni, minulle kuitenkin luvattiin apua tähän valtavaan painonpudotusurakkaan. Nyt pitää vaan alkaa pitää ruokapäiväkirjaa ja mitata verenpaineita, jahka saan uuden mansetin.

Mietityttää vaan ne muut ylipainonsa kanssa kamppailevat henkilöt, joille sanotaan nyt korona-aikana ettei apua ole saatavilla. Tuntuu aika hurjalta, varsinkin jos ihminen on oikeasti sitounut pudottamaan painoaan reilusti eikä saakaan kipeästi tarvitsemaansa apua. Miten se ei ole kiireellinen asia, kun pysyvällä painonpudottamisella pystytään jopa parantamaan mm. diabetes ja verenpainetauti?

Kun kaikki resurssit keskitetään koronaan, ihmiset eivät mene lääkäriin enää "pienistä" asioista, jotka voivat oikeasti olla vakavia ja johtaa pitkittyessä vakaviin komplikaatioihin tai jopa kuolemaan (hoitamaton diabetes, sydäntaudit, syövät sun muut).

Olen kyllä vähän yllättynyt ja pettynyt, että painonhallinnasta nipistetään terveydenhuollossa koronan aikana eikä sitä katsota tarpeelliseksi vaikka yli 40 painoindeksi tunnetusti altistaa koronan vakavalle muodolle.